tiistai 5. heinäkuuta 2011

Loving you, stevia

Ajattelin kirjoittaa pienen postauksen steviasta, koska epäilen, että jotkut blogini lukijat eivät ole edes kuulleet siitä. Stevia on makealta maistuvaa valkoista pulveria, jonka ansiosta olen päässyt irti sokerista! Stevia tehdään Stevia-kasvista, eli se on siis luonnontuote.

Miksi Stevia on parempaa kuin sokeri tai aspartaami?
1. Stevia ei aiheuta heilahduksia verensokerissa, toisin kuin sokeri tai aspartaami, ja näin ollen verensokeri pysyy tasaisena.
2. Stevia ei sisällä kaloreita.
3. Stevia kestää kuumennuksen! Se sopii siis myös kuumennettaviin ruokiin, kuten vaikka leivonnaisiin :)

Aloin käyttää steviaa toukokuussa, eikä paluuta entiseen, sokeri-riippuvaiseen minään ole. Aluksi piti opetella käyttämään steviaa (se on mielettömän riittoisaa, joten sitä tulee aina lisätä pieni määrä noin teelusikan kärjessä oleva hippunen, kerrallaan) oikea määrä, ja opetella pari kikkaa stevian kevyen sivumaun peittämiseksi (itse teen niin, että lisään rahkaan/jogurttiin/piirakantäytteeseen aina hieman jotain hapanta, kuten marjoja tai sitruunamehua, tällöin hento karvaus stevian maussa peittyy. Myös niin olen tehnyt, että olen hyvän maun takaamiseksi laittanut stevian lisäksi ihan pienen määrän tavallista sokeria).

Steviaa ei tällä hetkellä saa markkinoida elintarvikkeena EU:ssa, mutta sitä saa kuitenkin myydä (itse tilasin netistä suomalaisesta nettikaupasta, koska sitä voi olla vaikea löytää kaupasta - sitähän ei saa laittaa elintarvikehyllyyn). Japanissa ja USA:ssa se on turvalliseksi todettu ja sallittu elintarvike. Helsingin sanomat kirjoitti vuonna 2010 seuraavaa stevian asemasta:

"EU hylkäsi vuonna 1997 jätetyn belgialaishakemuksen pitkähkön käsittelyn jälkeen vuonna 2000. Kasvi tai sen kuivatut lehdet eivät saaneet myyntilupaa elintarvikkeena, koska viranomaiset eivät olleet saaneet riittävästi tietoa kasvin turvallisuuden arvioimiseksi.


Hylkäys ei automaattisesti tarkoita, että tuote olisi haitallinen – tietoa ei vain ole riittävästi, selittää tekniikan tohtori, kaupallinen neuvos Leena Mannonen maa- ja metsätalousministeriöstä.


Ranska on päätöksiä odotellessa lähtenyt kulkemaan omia polkujaan. Maa päätti viime vuoden lopulla sallia poikkeusluvalla makeutusaineen eli valkean jauheen käytön kahdeksi vuodeksi, kertoo ylitarkastaja Sanna Viljakainen Elintarviketuvallisuusvirasto Evirasta. "

Ymmärrän periaatteen, että kaikki elintarvikkeet pitäisi tutkia, ennen kuin ne hyväksytään, mutta ainakin minusta tuntuu käsittämättömältä, ettei stevialle ole saatu statusta elintarvikkeena. Sokeri on paljon vaarallisempaa!

Postaan teille huomenna ihanan mansikka-rahkapiirakan reseptin (makeutettu stevialla eli takuulla melkein sokeriton!). Vaikka olenkin yleensä aika tiukka, en voisi kieltää itseltäni kaikkia herkkuja, ainakaan tilaisuuksissa, jossa olen kavereiden kanssa ja kaikki mättävät jotain sipsiä tai herkkuja. Koska en kuitenkaan voi syödä sokeria, olen ottanut tavaksi etukäteen laittaa itselleni stevialla-makeutettua piirakkaa tai muuta vastaavaa, jota voin sitten hyvällä omalla tunnolla syödä. Eikä minun ole mikää pakko ahmia tätä piirakkaa, päin vastoin! Usein jo ensimmäisen palan aikana tulee semmoinen tunne, että "onpas täyttävää".

2 kommenttia:

  1. Äitini käyttää myös steviaa ja on siitä puhunutkin monta kertaa minulle. Itse kuitenkin todella harvoin leivon tai kokkailen mitään makeaa. Olen enemmän suolaisen ystävä ja siksi en ole itse tutustunut steviaan sen enempää. Mutta kuulostaa oikein hyvältä aineelta! :)

    VastaaPoista
  2. Niin, no mäkään en koskaan ennen juuri leiponut mitään, mutta oon innostunut, koska kuitenkin saan mielihyvää siitä, että saa syödä jotain makeaa edes joskus. Plus että juhlissa jää sit sipsit kulhoon myös, kun voi jotain (omaa) namia syödä. Mun mielestä mulla on myös suolaisen ruoan himo vähentynyt. Luulen tosin, että nämä himot (ainakin mulla) aiheutuivat kaikki siitä samasta syystä, epätasaisesta verensokerista ja liiasta insuliinista (ns.hiilihydraattikoukku).

    Helpointa on aloittaa vaikkapa makeuttamalla smoothiet, jogurtit ja maitorahkat stevialla, mausteeksi marjoja :). Kaupan sokerirahkat ja -jogurtit jää hyllyyn ;).

    VastaaPoista